Veembroederhof 119
1019 HD Amsterdam, NL

info@interclavis.nl
+31(0)20 422 35 55

Interclavis > Huis verhuren tips > Regels voor het verhuren van een huis

De regels bij het particulier verhuren van een huis

Uw huis (tijdelijk) verhuren via Interclavis is gemakkelijk, maar er zijn wel een aantal regels waar u zich aan dient te houden als verhuurder. Op papier kan dit lastig zijn, omdat huurders in Nederland goed beschermd worden. Iedere huurder die een contract aangaat, kan in principe aanspraak maken op huurrecht. Dat houdt in dat de huurder beslist wanneer hij of zij de woning weer verlaat. U kunt als verhuurder dus niet zomaar naar het pand terugkeren.

Ook de gemeente, uw verzekeraar, de bank en de VvE (Verenigingen van Eigenaren) stellen eisen met betrekking tot de verhuur van uw huis. Het is verstandig deze partijen vooraf te benaderen.

 

Regels voor tijdelijke verhuur van een woonhuis

Het is mogelijk om uw woning tijdelijk te verhuren, zonder dat huurrecht daarbij een rol speelt. Zo kunt u iemand aanwijzen voor huisbewaring. De bewaarder gaat ermee akkoord dat u op elk gewenst moment kunt terugkeren. Hiervoor dient u wel toestemming bij de gemeente aan te vragen.

Ook kunt u, mits uw huis te koop staat, de leegstandswet inzetten. De woning blijft te koop staan, maar dankzij deze wet is het mogelijk het pand gelijktijdig te verhuren. Huurrecht is hierbij niet van toepassing. Hiervoor is een vergunning nodig, die bij de gemeente aangevraagd kan worden. De gemeente verleent deze vergunning voor een periode van vijf jaar.

 

Andere betrokken partijen bij de verhuur van uw huis

Uw verzekeraar, uw bank en de VvE zullen zich ook met de verhuur bezighouden. Sommige verzekeraars willen een verhuurde woning niet verzekeren, vanwege de verhoogde risico’s.

Heeft u een hypotheek op het huis? Dan is het verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Ook zult u toestemming moeten vragen aan de bank. Voor de bank is de verhuur van uw woning een risico, omdat daarmee de waarde van het pand afneemt. Wanneer de bank de woning moet verkopen, zijn de opbrengsten vaak minder vanwege de huurders.

Indien u een appartement bezit, dient u ook met de VvE rekening te houden. De vereniging van Eigenaren zal in veel gevallen de verhuur goedkeuren, mits de wijze van gebruik nog in overeenstemming is met de bestemming van het pand.

WIJ VERHUREN WONINGEN AAN
logos