Veembroederhof 119
1019 HD Amsterdam, NL

info@interclavis.nl
+31(0)20 422 35 55

Interclavis > Huis verhuren tips > Verhuurbelasting

Verhuurbelasting

Wanneer uw huis een aantal maanden leegstaat of u meerdere huizen bezit, is verhuur een goede manier om de vaste lasten te dekken. Waar u wel rekening mee moet houden is verhuur belasting. De huurinkomsten worden opgeteld bij uw inkomsten (box 1), of zijn afkomstig uit uw vermogen (box 3). In box 1 betaalt u een belastingtarief variërend van 36,55% tot 52%. In box 3 betaalt u een vast tarief van 30% over een veronderstelt rendement van 4%. Concreet wordt 1,2% van de waarde van de woning belast.

 

Verhuur belasting: box 1 of box 3?

Om te bepalen in welke categorie u valt, bepaalt u eerst of de woning uw hoofdverblijf is. Wanneer u zelf niet in de woning woont, wordt deze gezien als belegging. Hierdoor vallen de inkomsten in box 3. U kunt het pand dan verhuren zonder inkomstenbelasting te betalen.

De situatie verandert wanneer u wel zelf in het huis woont, of wanneer u de woning tijdelijk verhuurt. In dat geval wordt de verhuur gezien als ‘actief vermogensbeheer’ en dat betekent dat u over de opbrengst normaal inkomstenbelasting betaalt. De huurinkomsten worden in dat geval dus progressief belast.

WIJ VERHUREN WONINGEN AAN
logos